torstai 11. huhtikuuta 2013

Yrttejä siellä, yrttejä täällä...

Eilen illalla kokoonnuimme Marttojen yrttikurssilla runsaslukuisen osallistujakaartin kera, mikä oli oikein mukavaa. Maarit Pohjois-Karjalan piiristä kertoili meille uutta tietoa monista eri yrteistä, niiden kasvatuksesta ja käytöstä. Lisäksi kylvettiin yrtinsiemeniä itämään (mm. steviaa) ja valmistettiin herkullista iltapalaa, tietysti yrttejä runsaasti käyttäen. Muutama resepti jäi vielä antamatta, ne tulevat tässä:

Tämä ei ole yrtti, tämä on kukka. :)

Basilikasmoothie

puolikas puntti thai-basilikaa/tavallista basilikaa
tammenlehtisalaattia (noin 4-5 lehteä)
peukalon pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 varsisellerin varsi
1/4 avokadoa (jos avokado on pieni, laita puolikas)
puolikas omena
1 banaani
2 rkl pellavansiemeniä/pellavansiemenrouhetta
1 rkl sitruunan mehua
1 dl omenamehua
1-2 dl kylmää vettä
ripaus luonnonsuolaa, esim. ruususuolaa

Huuhdo ja pilko ainekset isohkoiksi paloiksi. Surauta kaikki ainekset blenderillä tai sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä tai mehua, jotta saat juotavan koostumuksen. Tarkista maku: jos maku on liian ätäkkä, lisää pehmeyttä banaanilla tai avokadolla, kirpsakkuutta sitruunalla, makeutta hunajalla. Kaada lasiin ja nauti!
Vinkki: valmista kerralla isompi määrä, säilytä jääkaapissa ja nauti päivän mittaan tai ota eväspulloon mukaan töihin. Helppo ja terveellinen välipala/kevyt lounas.


Siemennäkkäri

(1 iso pellillinen)

3 kananmunaa
10 rkl (=1,5 dl) seesaminsiemeniä
5 rkl  auringonkukansiemeniä
3 rkl kurpitsansiemeniä
3 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl hampunsiemenrouhetta
6 rkl leseitä
5 rkl mantelijauhoa
0,5-1 tl suolaa

Riko kananmunien rakenne ja sekoita kaikki ainekset keskenään.  Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ohuelti. Ripottele päälle haluamiasi mausteita esim. hakattua rosmariinia tai paprikajauhetta. Paista 200 asteessa 20-30 min. Leikkaa heti terävällä veitsellä paloiksi ja anna jäähtyä. Jos näkkärit tuntuvat vielä kosteilta, voit jättää ne kuivumaan uunin jälkilämpöön, luukku raolleen.
Vinkkejä: jos haluat "sileämpää" näkkäriä, voit jauhaa osan siemenistä/pähkinöistä ensin. 
Voit  käyttää  ohjeeseen mitä tahansa siemeniä ja pähkinöitä. 
Erityisen ravintorikasta näkkäriä saat, jos liotat ensin pähkinä-siemensekoitusta vuorokauden ajan vedessä. Lisää seuraavana päivänä turvonneeseen seokseen suola ja kananmunat ja paista. "Raakanäkkäriä" valmistat kuivaamalla taikinalevyt leivinuunin jälkilämmössä tai kuivurissa paistamisen sijaan.

Valkosipuli-rosmariinifocaccia

(1 iso pellillinen)

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:
4 rkl oliiviöljyä
1-2 tl sormisuolaa/merisuolaa myllystä
tuoretta rosmariinia
valkosipulia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10-15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”. Voitele reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti.  Peitä liinalla ja anna kohota noin tunti tai pidempäänkin. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Töki sormella leipään koloja. Ripottele leivän pinnalle tuoreita rosmariinia, hienonnettua valkosipulia ja sormisuolaa. Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.


Ei kommentteja: